Råd om löss och kalkben

Råd om löss och kalkben

Innan jag skaffade höns läste jag på ordentligt och frågade hönsägare om allt mellan himmel och jord. Det jag förstod ganska snabbt är att de lätt kan få ohyra i form av löss, loppor och röda hönskvalster samt sk. kalkben som också är en typ av kvalster.

Jag forskade då vidare för att ta reda på hur man kan förebygga och undvika att de ska drabbas. Så redan när jag byggde hönshuset satte jag in flera fönster för att få in mycket ljus. Jag såg till att täta alla springor med latexfog och målade alla ytor. På väggarna kring sittpinnarna satte jag upp plåtar på väggarna och även på gödselbrädan under. Till reden valde jag kattoaletter med överbyggnad, eftersom de är av plast och lätta att ta ut och hålla rena.

God hygien i ett hönshus är A och O om man vill slippa ohyra. Varje dag plockar jag bort hönsskit och fjädrar från gödselbrädan och ströet på golvet. Dammtorkar när det blivit dammigt och mitt i sommaren tog jag ut allt och storstädade hönshuset. Innan vintern blir det en till storstädning. Ute i hönsgården har de ett sandbad som är jätteviktigt för dem. De sandbadar och får in torv och jord överallt i pälsen nästan varje dag. Efter det putsar de fjädrarna rena och fina igen och smörjer in sig med eget fett. Utevistelse är självklart också jättebra.

Att köpa in höns innebär alltid en stor risk och jag skulle personligen aldrig våga köpa höns på de populära hönsbytardagarna! När jag köpte mina höns gick jag igenom dem noggrant och kollade att jag inte hittade någon ohyra i pälsen på dem.

Men om olyckan ändå är framme när man gjort allt förebyggande man kan, är det bra att vara observant på hönsen och i hönshuset.

Kalkben
Benen blir tjocka, fjälliga och gråvita. Kan förebyggas genom att då och då smörja in benen med fett, t.ex. vaselin eller matolja. Mycket smärtsamt för hönan och måste behandlas direkt det upptäcks! Man kan torrborsta benen med tex en tandborste och tvätta i såplösning varefter benen smörjs in. Vissa använder Tenutex som finns receptfritt på Apoteket för behandling av kalkben på sina höns.

Loppor och löss
Båda är lätta att bli av med och behandlas på samma sätt. Kolla genom att lägga hönan på rygg och titta extra noga under gumpen, på magen och uppe på huvudet.

Förebyggande är alltså sandbad och att strö lite kiselgur eller aska i redena och badet. Renfana är en annan gammal huskur för att hålla dem borta.

Har hönsen fått loppor eller löss så badar man dem i såplösning eller insektsdödande schampon. Frontline används av vissa, är inte testat och godkänt för produktionsdjur men mycket effektivt. Och storstädning av hönshuset såklart, då strö byts ut.

Röda hönskvalster
är värsta sorten!!! Mycket svåra att utrota och bosätter sig överallt i hönshuset, där de gömmer sig i springor och mörka vrår, för att på natten krypa på hönsen och suga blod. Därför extra viktigt med förebyggande insatser när man bygger samt god hygien! Här har jag gjort en egen ”Lathund” om det skulle hända i mitt hönshus:

Ut med ALLT ur hönshuset! Storstäda!
Dammsug överallt. Skura all inredning med såplösning, även mattråg, vattenautomat etc. Byt ut sittpinnarna mot nya. Ångtvätta tak, väggar och golv med riktigt hög värme. När allt har torkat spruta Kvalster-X eller liknande medel på utsatta ställen. Nytt foder, nytt vatten och nytt strö. Pudra Kiselgur i botten på redena. Hönsen kan behandlas med Frontline eller Kiselgur. Klipp remsor av wellpapp och tejpa fast i ändarna av sittpinnarna som fällor. Kolla varje vecka och upprepa behandlingen av hönshuset tills de har försvunnit helt. Sittpinnarna kan även smörjas in med vaselin.