Ströbädd och städning

Ströbädd och städning

Renhållning är viktigt, och det är bra om man med jämna mellanrum kan skyffla ut den gödsel som samlas under sittpinnarna, för att hålla luften frisk och fin (ammoniak bildas ju från gödseln), och håll torrt under vattenkoppen genom att byta ströet där vid behov. Sittpinnarna ska hållas rena och torra, och ströbädden bytas tillräckligt ofta, så att den alltid är fluffig och torr, inte kladdig och ihopkakad. Hur ofta som är ”tillräckligt ofta” beror på många olika faktorer: hur många höns man har och hur stor yta de har tillgång till, vilken typ av strö man använder, och hur golvet under ströet fungerar (om där finns en ordentlig fuktspärr underifrån eller ej), så där måste man känna sig fram. Under den kalla årstiden blir ströbädden dålig fortare, eftersom luftfuktigheten då är högra och då blir mer fukt kvar i ströet.

För att få bättre klimat i hönshuset måste man då ge hönsen lite tillskottsvärme, alltså se till att det finns någon sorts uppvärmningssystem i hönshuset. Det handlar alltså inte i första hand om att hönsen inte ska frysa (de tål temperaturer ner till nollgradigt så länge de har gott om mat och bra fjäderdräkt, även om höns egentligen trivs bäst mellan ungefär 10 och 30 plusgrader), utan om att man ska hålla luften därinne lite torrare så att ströbädden inte blir blöt och kall, och oanvändbar för ströbadning, ett beteende som är viktigt för hönsen.

Mins en eller två gånger om året bör man storstäda, d.v.s. tömma hönshuset helt, städa ut allt strö, redesmaterial och all lös utrustning. Tvätta och skrubba väggar och golv med vatten och såpa och gärna även något desinfektionsmedel, skura alla sittpinnar ordentligt, se till att göra riktigt rent i alla små vinklar och vrår (där kvalster och annat annars kan gömma sig) och låt det hela torka innan nytt strö läggs in och hönsen sätts tillbaka igen.